M-pesa: een innovatief hoogstandje

Je ziet ze overal als je door de straten rijdt: kleine winkels met groen geverfde gevels met daarop ‘M-pesa available’, geschilderd. Bij zo’n winkeltje geef je contact geld af, wat je op je mobiel laat storten, waarmee je vervolgens – ook via je telefoon – boodschappen kunt betalen. Of je beltegoed. Of de buurvrouw, die ook m-pesa op haar mobiel heeft. Zonder dat je een bankrekening hebt. M-pesa is een doorslaand succes. De dienst bestaat zeven jaar en heeft 18,2 miljoen gebruikers in Kenia. Het systeem bestaat inmiddels ook in een aantal andere landen.

M-pesa

Stichting Studiebol maakt al vanaf de introductie gebruik van m-pesa.

Wij storten maandelijks een bedrag op de mobiele telefoon van de student Martin. Hij stuurt via m-pesa de upkeep naar de mobiele telefoons van medestudenten volgens een betaalschema dat hij per e-mail toegestuurd krijgt.

Heel snel, efficiënt en voor onze stichting heel goedkoop!